Το «Midnights» της Taylor Swift είναι το πρώτο άλμπουμ που πουλήθηκε καλύτερα σε βινύλιο από ότι σε CD από τη δεκαετία του 1980

Η Taylor Swift έχει σπάσει ένα ακόμη ρεκόρ με το πρόσφατο 10ο άλμπουμ της, «Midnights», και έγινε η πρώτη καλλιτέχνις που πούλησε περισσότερα αντίγραφα ενός άλμπουμ σε βινύλιο παρά σε CD από τη δεκαετία του 1980. Το «Midnights» έφτασε τον Οκτώβριο και γρήγορα ανέβηκε στην κορυφή των chart σε σχεδόν όλες τις μεγάλες περιοχές (εκτός από την Ιαπωνία, όπου έφτασε στο Νούμερο Επτά). Η κυκλοφορία έκανε τον Swift τον μοναδικό καλλιτέχνη στην ιστορία που είχε πέντε άλμπουμ που πουλήθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο μονάδες κατά την πρώτη εβδομάδα στα ράφια, μεταφέροντας σχεδόν 1,6 εκατομμύρια μονάδες αμέσως. Αυτός ο αριθμός αυξήθηκε στα έξι εκατομμύρια μέσα σε δύο μήνες, σπάζοντας έτσι άλλο ένα ρεκόρ πωλήσεων (το άλμπουμ έχει σπάσει πάνω από 80 μέχρι στιγμής).

Μόλις κυκλοφόρησε, το «Midnights» κυκλοφόρησε σε πέντε έγχρωμες εκδόσεις CD και βινυλίου, με ορισμένες να περιορίζονται όχι από το πόσα αντίτυπα πατήθηκαν, αλλά από το πόσο καιρό πουλήθηκαν. Ο Guardian ανέφερε ότι η Swift έχει πουλήσει μέχρι στιγμής 80.000 αντίτυπα του “Midnights” σε βινύλιο, αλλά αυτό είναι πιθανότατα τυπογραφικό λάθος – ο πραγματικός αριθμός είναι 800.000 – καθώς αναφέρθηκε τον Οκτώβριο ότι είχε πουλήσει 575.000 LP την πρώτη εβδομάδα του άλμπουμ. ελευθέρωση.

Ωστόσο, το «Midnights» όχι μόνο έγινε η κυκλοφορία βινυλίου με τις μεγαλύτερες πωλήσεις από τότε που άρχισαν να παρακολουθούνται τα δεδομένα το 1991, αλλά συνολικά, είναι το άλμπουμ βινυλίου με τις υψηλότερες πωλήσεις του 21ου αιώνα. Είναι η πρώτη φορά από το 1987 που ένα άλμπουμ έχει πουλήσει περισσότερα αντίτυπα σε βινύλιο από ότι σε CD. εκείνη τη χρονιά, τα άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις ήταν το “Bad” του Michael Jackson, το soundtrack του Dirty Dancing και το “Appetite For Destruction” των Guns N’ Roses.

Προβλέπεται ότι συνολικά 5,5 εκατομμύρια LP βινυλίου θα πωληθούν μέχρι το τέλος του 2022, σηματοδοτώντας μια 15η συνεχή χρονιά σε αύξηση πωλήσεων. Επίσης, οκτώ από τους φετινούς Top Ten πωλητές – η λίστα των οποίων θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2023 – λέγεται ότι είναι άλμπουμ που κυκλοφόρησαν τους τελευταίους 12 μήνες.

Σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε από τον The Guardian, ο Kim Bayley – διευθύνων σύμβουλος της Entertainment Retailers Association (ERA) – είπε ότι οι μνημειώδεις πωλήσεις έχουν ορίσει «μια στιγμή ορόσημο για ολόκληρη τη μουσική βιομηχανία». Είπε για τη συνεχιζόμενη άνοδο του βινυλίου στην ανάκτηση της υπεροχής του φορμά: «Μετά την εμφάνιση του CD και την εξάλειψη της επιχείρησης του βινυλίου, λίγοι από εμάς θα πίστευαν ότι μια αναγέννηση όπως αυτή ήταν δυνατή».

Καθώς οι πωλήσεις για δίσκους LP συνεχίζουν να αυξάνονται, αυτές για CD συνεχίζουν να μειώνονται. Πέρυσι, για παράδειγμα, οι πωλήσεις βινυλίου αυξήθηκαν στα 135,6 εκατομμύρια £ (αύξηση 23 τοις εκατό), ενώ οι πωλήσεις CD μειώθηκαν κατά 2,9 τοις εκατό για συνολικά 150 εκατομμύρια £. Οι ειδικοί έχουν υπολογίσει ότι τα δεδομένα του 2022 θα δουν τις πωλήσεις βινυλίου να ξεπεράσουν πραγματικά τα CD, με στοιχεία που δείχνουν ένα πλεονέκτημα έως και 20 εκατομμυρίων λιρών.

Σχετικά με το τι σημαίνει αυτό για το φαινομενικά αποτυχημένο σχήμα, ο Bayley δήλωσε: «Θα εξαφανιστεί το CD; Φυσικά οι προοπτικές του δεν φαίνονται καλές αυτή τη στιγμή, αλλά προσφέρει μονιμότητα και στιβαρότητα και ποιότητα που είναι μοναδική. Δεδομένου του πόσο λάθος κάναμε με το βινύλιο, θα ήταν ανόητο να διαγράψουμε το CD για πάντα».

Παράλληλα, ο Geoff Taylor – διευθύνων σύμβουλος της Βρετανικής Φωνογραφικής Βιομηχανίας (BPI) – δήλωσε ότι το βινύλιο είναι «σχετικό όσο ποτέ», ειδικά καθώς η μορφή πλησιάζει την 75η επέτειό του. «Σε μια εποχή ροής, οι αγορές φυσικής μουσικής παραμένουν ουσιαστικό και υγιές μέρος της μουσικής αγοράς», δήλωσε.

Το “Midnights” κέρδισε μια κριτική τεσσάρων αστέρων από τη Hannah Mylrea του NME και το άλμπουμ πρόσφατα χαρακτηρίστηκε ως το 12ο καλύτερο του 2022. Η Swift θα περιοδεύσει σε όλη τη Βόρεια Αμερική για το μεγαλύτερο μέρος του επόμενου έτους, με μια σειρά στο Ηνωμένο Βασίλειο να ανακοινώνεται στο τους επόμενους μήνες.

🗓️ 02 Jan 2023

Related Articles