Τα Grammy Awards σκέφτονται να προσθέσουν τα Afrobeats ως νέα κατηγορία

GettyImages-1355137283_leh1xb_quqtns

Τα Αfrobeats – ο παλλόμενος, fusion ήχος που βγαίνει από τη Δυτική Αφρική και τη διασπορά – βρίσκεται σε άνοδο παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια, το είδος έχει αποκτήσει έδαφος στη δυτική ποπ κουλτούρα και τα Grammy το έχουν προσέξει αυτό.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ακαδημίας Ηχογράφησης, Χάρβεϊ Μέισον Τζούνιορ είπε πρόσφατα ότι τα Γκράμι σκέφτονταν να προσθέσουν μια κατηγορία βραβείων για των Afrobeats. Μιλώντας στο Global Citizen Festival στην Γκάνα το Σαββατοκύριακο, ο Mason είπε στους δημοσιογράφους ότι συναντήθηκε με καλλιτέχνες του είδους για να διερευνήσουν την πιθανότητα.

«Καλέσαμε παραγωγούς, τραγουδοποιούς, καλλιτέχνες, στελέχη και είχαμε μια εικονική ακρόαση όπου ακούσαμε διάφορους δημιουργούς των Afrobeats», δήλωσε σε μια πρόσφατη συνέντευξη τύπου, ενώ παράλληλα πρόσθεσε «Μιλήσαμε για το ποιες είναι οι υποκατηγορίες; Ποιες είναι οι ανάγκες; Ποιες είναι οι επιθυμίες μας;»

Ωστόσο, πιθανότατα θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να γίνει μια τέτοια αλλαγή. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η Recording Academy – η ομάδα επαγγελματιών της μουσικής βιομηχανίας που παρουσιάζει τα βραβεία Grammy – δέχεται προτάσεις για νέες κατηγορίες από τα μέλη της. Αυτές οι προτάσεις στη συνέχεια εξετάζονται από μια επιτροπή και ψηφίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ακαδημίας Ηχογράφησης.

Για παράδειγμα, σε μια συνεδρίαση που έγινε τον Απριλίου του 2021, η Ακαδημία Ηχογράφησης ενέκρινε την προσθήκη δύο νέων κατηγοριών στο χώρο της παγκόσμιας και της λάτιν μουσικής, αλλά η αλλαγή δεν έφερε σε ισχύ τα Grammy του 2022. Φέτος, η Ακαδημία Ηχογράφησης ανακοίνωσε πέντε επιπλέον κατηγορίες, μεταξύ των οποίων: τραγουδοποιός της χρονιάς και το soundtrack με την καλύτερη βαθμολογία για βιντεοπαιχνίδια και άλλα διαδραστικά μέσα, που θα τεθούν σε ισχύ στα Grammy του 2023.

«Στόχος μου είναι να διασφαλίσω ότι θα εκπροσωπούμε όλα τα είδη μουσικής, συμπεριλαμβανομένων των Afrobeats. Αλλά πρέπει να γίνει σωστά», είπε ο Μέισον κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Νομίζω ότι η συνεδρία ακρόασης την περασμένη εβδομάδα ήταν πολύ σημαντική, πολύ πολύτιμη και ένα βήμα προς αυτό το μονοπάτι».

Οι καλλιτέχνες των Afrobeats έχουν περάσει στην mainstream ποπ μέσω συνεργασιών με την Beyoncé, τον Drake, τον Ed Sheeran και άλλους σταρ. Αλλά έχουν επίσης επιτύχει την επιτυχία από μόνοι τους. Οι Burna Boy, Wizkid και Tems έχουν σημειώσει υποψηφιότητες για Grammy (αν και συνήθως έχουν υποβιβαστεί στο παγκόσμιο μουσικό πεδίο), ενώ ο Burna Boy κέρδισε το 2021 για το άλμπουμ του “Twice as Tall”. Το “Love Nwantiti” του CKay κυριάρχησε στο TikTok πέρυσι πριν εμφανιστεί τελικά στα charts του Billboard.

Η εταιρεία επίσημων τσαρτς του Ηνωμένου Βασιλείου κυκλοφόρησε ένα τσαρτ σινγκλ Afrobeats το 2020, ενώ το Billboard έκανε το ντεμπούτο του τσαρτ Afrobeats με έδρα τις ΗΠΑ φέτος, επισημαίνοντας περαιτέρω την ανάπτυξη του είδους εκτός Αφρικής και της διασποράς.

🗓️ 30 Sep 2022

Related Articles