Πασίγνωστο τραγούδι του Eminem βρίσκεται στο επίκεντρο μήνυσης για σεξουαλικές διακρίσεις στο χώρο εργασίας

Από την αρχή της καριέρας του ο Eminem φημίζεται για τους συχνά άσεμνους και αμφιλεγόμενους στίχους του. Ωστόσο, ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια που έχει κυκλοφορήσει θα βρισκόταν στο επίκεντρο μίας αγωγής για σεξουαλικές διακρίσεις λόγω φύλου στον χώρο εργασίας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα San Francisco Chronicle, οκτώ πρώην εργαζόμενοι της S&S Activewear, επτά εκ των οποίων είναι γυναίκες, κατέθεσαν αγωγή κατά της εταιρείας με αφορμή, ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του Eminem. Η αποθήκη της εταιρείας, έκτασης 65.000 τετραγωνικών μέτρων, ήταν ο χώρος εργασίας για αρκετές εκατοντάδες υπαλλήλους, οι μισοί περίπου από τους οποίους ήταν γυναίκες. Σύμφωνα με την αγωγή, η S&S επέτρεψε στους υπαλλήλους της να εγκαταστήσουν μεγάλα ηχεία εμπορικού τύπου σε πέντε σημεία, τα οποία έπαιζαν αρκετά δυνατά ώστε να πνίγουν κάθε θόρυβο του περιβάλλοντος.

Ανάμεσα στα τραγούδια που έπαιζαν στο χώρο εργασίας και αναφερθηκαν στην αγωγή ήταν και το  «Stan» του Eminem. Το «Stan» αφηγείται την ιστορία ενός άνδρα που έβαλε μία γυναίκα στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του «See, Slim, shut up bitch, I’m tryna talk/Hey, Slim, that’s my girlfriend screamin’ in the trunk/But I didn’t slit her throat, I just tied her up, see I ain’t like you/Cause if she suffocates she’ll suffer more and then she’ll die too», λένε η στοίχοι στο κομμάτι του Eminem.

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι η S&S Activewear δεχόταν παράπονα «σχεδόν καθημερινά» για σχεδόν δύο χρόνια για τα τραγούδια που ακούγονταν στο χώρο εργασίας, αλλά η διοίκηση της εταιρείας υπερασπίστηκε τη μουσική και υποστήριξε ότι είναι «παρακινητική». Η S&S Activewear φέρεται να σταμάτησε τη μουσική μόνο όταν η εταιρεία επρόκειτο να μηνυθεί το 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγωγή είχε απορριφθεί το 2021 από την επικεφαλής περιφερειακή δικαστή των ΗΠΑ Miranda Du, η οποία απεφάνθη ότι «οι ενέργειες που προσβάλλουν και τα δύο φύλα δεν μπορούν να θεωρηθούν διακρίσεις λόγω φύλου». Ωστόσο, η απόφαση ανατράπηκε μετά από προσφυγή των εναγόντων σε Εφετείο του Σαν Φρανσίσκο.

Σε μία απόφαση που εκδόθηκε με ψήφους 3-0, η δικαστής M. Margaret McKeown εξήγησε: «Μερικές φορές οι υπάλληλοι τοποθετούσαν τα ηχεία σε ανυψωτικά μηχανήματα και οδηγούσαν γύρω από την αποθήκη, δυσκολεύοντας έτσι κάποιον να προβλέψει – πόσο μάλλον να αποφύγει – την εμβέλεια της μουσικής». «Με τη σειρά της, η μουσική φέρεται να λειτούργησε ως καταλύτης για καταχρηστική συμπεριφορά από άνδρες υπαλλήλους, οι οποίοι συχνά έκαναν σεξουαλικές γραφικές χειρονομίες, φώναζαν αισχρολογίες, έκαναν άσεμνα σεξουαλικά σχόλια και μοιράζονταν φανερά πορνογραφικά βίντεο», πρόσθεσε.

Η McKeown τόνισε επίσης ότι το γεγονός τα σεξιστικά σχόλια δεν απευθυνόταν σε υπαλλήλους οποιουδήποτε φύλου, αλλά σε όλους τους υπαλλήλους εξίσου, δεν παρέχει καμία καταπακτή διαφυγής για την ευθύνη.

🗓️ 13 Jun 2023

Related Articles