Oι Lenny Kravitz, Billie Eilish, και H.E.R. θα ανέβουν στην σκήνη του «Power Our Planet: Live In Paris» - Συναυλία για τη κλιματική αλλαγή

billie-eilish-vanity-fair-party-2023-billboard-1548

Η Global Citizen ανακοίνωσε ότι στις 22 Ιουνίου θα διοργανώσει μία νέα τρίωρη συναυλία με τίτλο «Power Our Planet: Live in Paris» στην οποία οι Billie Eilish, H.E.R., Lenny Kravitz, Jon Batiste, Ben Harper, Finneas και Mosimann θα εμφανιστούν ζωντανά στο Champ de Mars στο Παρίσι, κάτω από τον Πύργο του Άιφελ.

Ενώ η Global Citizen διοργανώνει παγκόσμιες συναυλίες για πάνω από μια δεκαετία τώρα, ο Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής Hugh Evans λέει ότι τα στοιχήματα είναι τόσο υψηλά όσο ήταν ποτέ για τον πλανήτη μας. «Τα τελευταία χρόνια ήταν μια καταστροφή για την πρόοδο στην κλιματική αλλαγή», δηλώνει ωμά ο Έβανς. «Αυτή είναι μια κρίσιμη χρονιά». Με τα πραγματικά παραδείγματα κλιματικής καταστροφής να γίνονται τακτικοί τίτλοι ειδήσεων και η συντριπτική επιστημονική συναίνεση να μας προειδοποιεί ότι θα χειροτερέψει στη ζωή μας χωρίς άμεση δράση, το Global Citizen επικεντρώνεται στη γεφύρωση του οικονομικού χάσματος μεταξύ των πλουσιότερων χωρών και των φτωχότερων , τα περισσότερα έθνη ευάλωτα στο κλίμα. Και ενώ ο Πρόεδρος Μπάιντεν επανέφερε τις ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού το 2021 και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν περιέγραψε την κλιματική αλλαγή ως «υπαρξιακή απειλή», ο Έβανς λέει ότι δεν έχουν γίνει αρκετά για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας απειλής.

«Σε όλους αρέσει η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, αλλά αυτό είναι μέρος του που την καθιστά ένα τέτοιο πρόβλημα – μόνο ένας ορισμένος αριθμός πραγματικών απτών ενεργειών θα οδηγήσει σε πραγματικά αποτελέσματα», λέει ο Evans. «Είμαι ειλικρινά σοκαρισμένος που περισσότεροι υποστηρικτές του κλίματος δεν αγωνίζονται για να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα».

«Η επόμενη γενιά κληρονομεί έναν πλανήτη που καταστρέφεται από την κλιματική αλλαγή», λέει ο Kravitz. «Έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τα πράγματα με τις φωνές και τις πράξεις μας. Ελάτε μαζί μου στις 22 Ιουνίου, από όπου κι αν βρίσκεστε, και ενεργήστε σήμερα για να σώσετε το αύριο».Αν και το Κογκρέσο παραμένει σε αδιέξοδο σχετικά με τις συνομιλίες για το ανώτατο όριο του χρέους, ο Έβανς λέει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν –ιδιαίτερα η Γέλεν– έχει τη δυνατότητα να κάνει μια άμεση αλλαγή μόνο σηκώνοντας ένα τηλέφωνο.

«Εάν [η Yellen] έδωσε σήμα στην Παγκόσμια Τράπεζα ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την Παγκόσμια Τράπεζα, αυτό αυξάνει την ικανότητα της Παγκόσμιας Τράπεζας να δανείζει περισσότερα. Πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί μακροπρόθεσμα στην επιτυχία της Παγκόσμιας Τράπεζας; Εάν το κάνουν, μπορούν να δανείσουν περισσότερα και αυτά τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Υποδεικνύοντας τις αναδυόμενες αγορές όπως τα Μπαρμπάντος και η Μιανμάρ, ο Έβανς λέει ότι «δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να μεταβούν απευθείας στην καθαρή ενέργεια» χωρίς δάνεια. «Είμαστε πραγματιστές ακτιβιστές που εξετάζουμε δεδομένα, όλα τα γεγονότα και ρωτάμε τι μπορεί να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο για τους φτωχούς του κόσμου αυτή τη στιγμή;» Η απάντηση, λέει, είναι να γεφυρώσει το χρηματοοικονομικό χάσμα των 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και αυτός ο αριθμός δεν είναι τόσο επιβλητικός όσο μπορεί να ακούγεται. Όχι μόνο ορισμένες χώρες έχουν υποσχεθεί χρηματοδότηση 16,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το κλίμα σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, η οποία δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί, αλλά ο Έβανς λέει ότι το «αποτρόπαιο» της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2022 σήμαινε ότι «κάθονταν σε 25 δισεκατομμύρια δολάρια σε μη επενδυμένο κεφάλαιο».

Μια κλήση από τη Yellen στον επερχόμενο Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Ajay Banga (ο οποίος αναλαμβάνει τον Ιούνιο) θα άρχιζε να γεφυρώνει αυτό το χάσμα. «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει τη δυνατότητα να τραβήξει αυτούς τους μοχλούς σχετικά εύκολα, δίνοντας σήμα στους οίκους αξιολόγησης ότι θα συνεχίσουν να επενδύουν στην Παγκόσμια Τράπεζα, όπως έκαναν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», λέει ο Έβανς. «Αυτό το σήμα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη και στην ικανότητα της Παγκόσμιας Τράπεζας να δανείζει περισσότερα. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο και ο Λευκός Οίκος πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο».

Η πορεία προς αυτόν τον μεγαλύτερο ρόλο ξεκινά στις 22 Ιουνίου στο Παρίσι, το οποίο φιλοξενεί τη Σύνοδο Κορυφής για ένα Νέο Παγκόσμιο Οικονομικό Σύμφωνο καθώς και τη συναυλία Power Our Planet: Live In Paris. Οι τυχεροί παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση της συναυλίας, η οποία είναι παραγωγός της Live Nation, θα έχουν κερδίσει εισιτήρια κάνοντας ενέργειες μέσω της εφαρμογής Global Citizen. «Τα εισιτήρια οδηγούν σε εκατοντάδες χιλιάδες δράσεις», λέει ο Έβανς, ενώ η ίδια η συναυλία και οι συμμετέχοντες στη λίστα Α βοηθούν στην άσκηση πίεσης σε παγκόσμιους ηγέτες και εταιρείες να δεσμευτούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

🗓️ 24 May 2023

Related Articles