O Leandro DiCaprio κατέθεσε στη δίκη του Pras Michel των Fugees

Leonardo-DiCaprio-GettyImages-1357401689

Ο Leonardo DiCaprio ανέβηκε στο εδώλιο του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Ουάσινγκτον τη Δευτέρα ως μάρτυρας στη δίκη του Prakazrel «Pras» Michel των Fugees.

Ο Pras κατηγορήθηκε ότι διένειμε χρήματα στην προεκλογική εκστρατεία για την επανεκλογή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Barack Obama το 2012 μέσω δωρητών και ότι συνεργαζόταν με τον φυγόδικο Μαλαισιανό χρηματοδότη Low Taek Jho, γνωστό και ως Jho Low.

Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι πέντε χρόνια αργότερα, ο Pras επιχείρησε να εμποδίσει μία έρευνα για τον Jho Low επί της θητείας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump. Επιπλέον, ο Low κατηγορήθηκε ότι οργάνωσε ένα διεθνές σύστημα ξεπλύματος χρημάτων και δωροδοκίας με το οποίο υπέκλεψε δισεκατομμύρια από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Μαλαισίας, γνωστό ως 1MDB.

Ο Pras Michel κατηγορήθηκε επίσης ότι τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ενός Κινέζου αντιφρονούντα, του Guo Wengui, από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Κίνα. Στα έγγραφα της απολογίας ενός πρώην υπαλλήλου του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, με το όνομα George Higginbotham, ο Pras κατηγορείται ότι πλήρωσε τον ρεπουμπλικανό χρηματοδότη Elliott Broidy και άλλους για να εκδοθεί ο Guo στην Κίνα.

Αν και δεν κατονομάζεται στα έγγραφα, ο Pras «αναγνωρίζεται εύκολα» λόγω των συνδεδεμένων υποθέσεων και της επιβεβαίωσης από πηγές που βρίσκονται κοντά στην υπόθεση. Ο Pras Michel αρνήθηκε «έντονα και κατηγορηματικά» του ισχυρισμούς του Higginbotham. Από το 2021, λόγω των κατηγοριών σε βάρος του, ο Pras δεν μπορεί να ταξιδέψει διεθνώς. Τον Ιανουάριο του 2022, οι Fugees ακύρωσαν την προγραμματισμένη διεθνή περιοδεία τους, επικαλούμενοι την πανδημία του COVID-19.

Στις ΗΠΑ έχουν απαγγελθεί κατηγορίες τόσο στον Pras Michel όσο και στον Jho Low, αλλά ο Low παραμένει ελεύθερος, οπότε ο Michel δικάζεται μόνος του. Το CBS News έχει αναφέρει ότι ο DiCaprio, ο οποίος δεν κατηγορείται για κάποιο αδίκημα, κατέθεσε ενώπιον ορκωτού δικαστηρίου τη περασμένη Δευτέρα και μίλησε για τη σχέση του με τον Jho Low σε μία προσπάθεια των εισαγγελέων να δείξουν ότι ο Low χρησιμοποίησε κλεμμένα χρήματα για να κερδίσει την εύνοια ηθοποιών, μοντέλων και πολιτικών. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, ο Jho Low και ο Leonardo DiCaprio γνωρίστηκαν μέσω του θετού γιου του πρώην πρωθυπουργού της Μαλαισίας, Najib Razak, εναντίον του οποίου ασκήθηκε δίωξη στη Μαλαισία σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς του 1MDB.

Ο DiCaprio θυμήθηκε ενώπιον των ενόρκων ότι συνάντησε για πρώτη φορά τον Jho Low όταν παρευρέθηκε στο πάρτι των γενεθλίων του στο Λας Βέγκας το 2010. Ο ηθοποιός ανέφερε ότι κατάλαβε ότι ο Low ήταν «κατά κάποιο τρόπο ένα παιδί-θαύμα στον επιχειρηματικό κόσμο και εξαιρετικά επιτυχημένος». Σύμφωνα με το CBS News, υπήρχαν στιγμές που ο 48χρονος ηθοποιός ήταν τόσο χαμηλόφωνος απαντώντας σε ερωτήσεις που η περιφερειακή δικαστής Colleen Kollar-Kotelly, η οποία προεδρεύει στην υπόθεση, αναγκάστηκε να του ζητήσει να μιλήσει πιο δυνατά. «Με τον κίνδυνο να κάνω μία ανόητη ερώτηση, τι δουλειά κάνετε;», ρώτησε η εισαγγελέας Nicole Lockhart τον DiCaprio. «Είμαι ηθοποιός», απάντησε.

Ο Jho Low έγινε τακτικός συνεργάτης του φιλανθρωπικού ιδρύματος του Leonardo DiCaprio και τελικά ο Low του πρότεινε την ιδέα να προσφέρει την κύρια χρηματοδότηση για την ταινία «Ο Λύκος της Wall Street» του Martin Scorsese, στην οποία ο DiCaprio ήταν παραγωγός και πρωταγωνίστησε μαζί με τον Jonah Hill και την Margot Robbie. Ο DiCaprio ισχυρίστηκε ότι είχε ελέγξει προσεκτικά τη χρηματοδότηση και τη νομιμοφάνεια του Jho Low πριν προχωρήσει σε μία επιχειρηματική συνεργασία μαζί του.

«Μου δόθηκε το πράσινο φως από την ομάδα μου καθώς και από το στούντιό μου. Ήταν ένας νόμιμος επιχειρηματίας που ήθελε να επενδύσει στην ταινία», δήλωσε ο ίδιος. Ο DiCaprio και οι παραγωγοί της ταινίας «Ο Λύκος της Wall Street» συμφώνησαν να επιστρέψουν 60 εκατομμύρια δολάρια στην κυβέρνηση των ΗΠΑ όταν καταγγέλθηκε ότι η ταινία χρηματοδοτήθηκε με χρήματα που είχαν κλαπεί από κρατικό επενδυτικό ταμείο της Μαλαισίας.

Ένας εκπρόσωπος του Leonardo DiCaprio είχε δηλώσει προηγουμένως στο CBS News ότι ο ηθοποιός συνεργάζεται με τις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές για να επιστρέψει τα κεφάλαια που ο ίδιος ή οι φιλανθρωπικές οργανώσεις του έλαβαν από το 1MDB.

🗓️ 06 Apr 2023

Related Articles