Lizzo: «Cancel culture is appropriation»

Η Lizzo μοιράστηκε την άποψή της για την κουλτούρα εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο όρος έχει ιδιοποιηθεί από τα θεμέλιά του και ότι «παρακατευθύνεται» στη σύγχρονη χρήση του. «Μπορεί να είναι μια τυχαία στιγμή για να το πω αυτό, αλλά είναι στην καρδιά μου», έγραψε η τραγουδίστρια σε ένα tweet.

«Ακυρώστε την κουλτούρα είναι οικειοποίηση (“Cancel culture is appropriation”). Υπήρξε πραγματική οργή από πραγματικά περιθωριοποιημένους ανθρώπους και τώρα έχει γίνει μοντέρνα, κακή χρήση και λανθασμένη κατεύθυνση», συνέχισε. «Ελπίζω να καταφέρουμε να το ξεπεράσουμε σταδιακά και να εστιάσουμε την οργή μας στα πραγματικά προβλήματα». Στη σύγχρονη χρήση του, η κουλτούρα πλέον αναφέρεται στη μορφή κοινωνικού ή επαγγελματικού εξοστρακισμού που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος όταν έχει κατηγορηθεί για επιβλαβή συμπεριφορά ή έκφραση κοινωνικά απαράδεκτων απόψεων. Στην περίπτωση των διασημοτήτων, μπορεί να έχει τη μορφή μποϊκοτάζ από το κοινό ή τους εργοδότες εναντίον τους.

Όπως υπαινίσσεται η Lizzo, ο όρος «ακύρωση» προέκυψε αρχικά από περισσότερα θεμέλια βάσης στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Γνωστό και ως «calling out», χρησιμοποιήθηκε από περιθωριοποιημένες κοινότητες, συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να επιστήσει την προσοχή σε καταχρηστική ή επιβλαβή συμπεριφορά και να υποδείξει μια προσωπική απόφαση να μην υποστηρίξει όσους είχαν κατηγορηθεί για τέτοια συμπεριφορά. Καθώς ο όρος έγινε σταδιακά δημοφιλής, επεκτάθηκε και αναφέρεται σε εκτεταμένη οργή που εμφανίστηκε στο διαδίκτυο μετά από περιπτώσεις αναίσθητων ή φανατικών δηλώσεων που έγιναν από δημόσια πρόσωπα.

Πέρυσι, η Lizzo αντιμετώπισε αντιδράσεις όταν το τραγούδι της «Grrrls», που προέρχεται από το τελευταίο άλμπουμ «Special», περιείχε έναν ικανό όρο που είχε υποτιμητικές υποδηλώσεις για τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση. Η τραγουδίστρια απάντησε ζητώντας συγγνώμη και αλλάζοντας τον στίχο στις πλατφόρμες ροής.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξής της τον Οκτώβριο, σκέφτηκε τη διαμάχη, λέγοντας ότι «δεν είχε ακούσει ποτέ να χρησιμοποιείται [ο όρος] ως προσβλητική κατά των ατόμων με αναπηρία» όταν κυκλοφόρησε το τραγούδι.

«Είναι μια λέξη που έχω ακούσει πολύ, ειδικά σε τραγούδια ραπ, και με τους μαύρους φίλους μου και στους μαύρους κύκλους μου: Σημαίνει να σβήνω, να γυρνάω», ​​εξήγησε. «Το χρησιμοποίησα [ως] ρήμα, όχι ως ουσιαστικό ή επίθετο. Το χρησιμοποίησα με τον τρόπο που χρησιμοποιείται στην κοινότητα των Μαύρων.”

Τα τελευταία χρόνια, πολλά δημόσια πρόσωπα έχουν εκφράσει τη γνώμη τους για την κουλτούρα ακυρώσεων, με ορισμένους να απορρίπτουν τη σύγχρονη εφαρμογή της. Το 2021, ο κωμικός Kevin Hart – ο οποίος το 2018 παραιτήθηκε από τη διοργάνωση της τελετής των Όσκαρ μετά από μια σειρά από ομοφοβικά tweets από μια δεκαετία που επανεμφανίστηκαν – συζήτησε το φαινόμενο.

«Προσωπικά δεν σκέφτομαι για [την κουλτούρα ακύρωσης]», είπε ο Χαρτ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στους The Sunday Times. «Αν κάποιος έχει κάνει κάτι πραγματικά επιζήμιο, τότε, οπωσδήποτε, θα πρέπει να επισυναφθεί μια συνέπεια. Αλλά… όταν μιλάς, ‘Κάποιος είπε! Πρέπει να φύγουν [κάτω]!» Σώπα! Για τι πράγμα μιλάς?».

Μιλώντας στο NME για ένα εξώφυλλο του Big Read τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, ο frontman του 1975, Matty Healy, μίλησε για την πεποίθησή του ότι ο Gen Z είχε «δημιουργήσει αυτό το ηθικό πρότυπο που δεν μπορούν καν να ζήσουν». «Αρχίζουν να το συνειδητοποιούν καθώς φτάνουν στα 20 τους», είπε ο Healy. «Όταν είσαι ιδεαλιστής 18 ή 19 ετών, σίγουρα! Θα κάνεις όμως λάθη, θα πληγώσεις ανθρώπους, θα κάνεις πράγματα που κάποιοι θα τα εκλάβουν ως σάπια. Αυτό το πρότυπο προσπαθώ να καταρρίψω. Είμαι απλά μάγκας, το ίδιο κι εσύ. Κανείς δεν κοροϊδεύει κανέναν».

Ωστόσο, ορισμένοι αμφισβήτησαν τις αντιληπτές συνέπειες που έρχονται στην καριέρα ή την κοινωνική θέση κάποιου μετά τη λεγόμενη ακύρωσή τους. Τον Οκτώβριο του 2022, κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης στο Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Cheltenham, ο Graham Norton συζήτησε τις απόψεις του σχετικά με την κουλτούρα ακύρωσης, υποστηρίζοντας ότι ο όρος «υπευθυνότητα» είναι πιο κατάλληλος.

🗓️ 10 Jan 2023

Related Articles