Η Lizzo δηλώνει ότι "η pop μουσική έχει ρατσιστική προέλευση"

lizzo_thumb

Η Lizzo έχει μιλήσει ανοιχτά για τα φυλετικά στίγματα και τις προκαταλήψεις που λέει ότι είναι «εγγενείς» στην ποπ μουσική, εξηγώντας ότι μέσω των προσπαθειών διαχωρισμού, το είδος «έχει ρατσιστική προέλευση».

Το θέμα αναφέρθηκε σε μια νέα συνέντευξη στο Entertainment Weekly, με την οποία η Lizzo μίλησε για να προωθήσει το νέο της ντοκιμαντέρ Love, Lizzo. Σε μια σκηνή της ταινίας – η οποία έφτασε στο HBO Max την περασμένη Πέμπτη (24 Νοεμβρίου) – η καλλιτέχνης αναφέρει τις αντιδράσεις που αντιμετώπισε σχετικά με το στυλ και τη μουσική της «δεν είναι αρκετά μαύρη».

Ερωτηθείσα από τον δημοσιογράφο Gerrad Hall εάν θεωρεί ότι η ρίζα αυτής της αντίδρασης είναι «ένα στίγμα της ποπ μουσικής, επειδή το είδος μπορεί να είναι τόσο ασπρόμαυρο που αν έχεις μια επιτυχία εκεί, τότε ο κόσμος νομίζει ότι απευθύνεσαι σε ένα συγκεκριμένο δημογραφικά», απάντησε καταφατικά η Lizzo, δηλώνοντας ότι η άποψή της είναι ότι «[το] είδος είναι εγγενώς ρατσιστικό».

Η ίδια εξήγησε: «Νομίζω ότι αν οι άνθρωποι έκαναν κάποια έρευνα θα έβλεπαν ότι υπήρχε φυλετική μουσική και μετά υπήρχε ποπ μουσική. Και η φυλετική μουσική ήταν ο τρόπος τους να διαχωρίσουν τους μαύρους καλλιτέχνες από το να είναι mainstream, επειδή δεν ήθελαν τα παιδιά τους να ακούνε μουσική που δημιουργήθηκε από μαύρους, επειδή έλεγαν ότι ήταν δαιμονική».

Από εκεί, συνέχισε η Lizzo, οι μαύροι καλλιτέχνες αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν τα δικά τους ποπ γειτονικά είδη που λειτουργούσαν «σχεδόν σαν κωδικές λέξεις» – το R&B ήταν το κύριο παράδειγμά της, «και φυσικά τελικά το hip-hop και το ραπ γεννήθηκαν από αυτό».

«Νομίζω ότι όταν σκέφτεσαι την ποπ», πρόσθεσε, «σκέφτεσαι ότι το MTV στη δεκαετία του ’80 μιλούσε για «Δεν μπορούμε να παίξουμε ραπ μουσική» ή «Δεν μπορούμε να βάλουμε αυτό το άτομο στην πλατφόρμα μας επειδή σκεφτόμαστε για το τι σκέφτονται οι άνθρωποι στη μέση της Αμερικής» – και όλοι ξέρουμε για ποιον κωδικό είναι αυτό».

Ο Lizzo συνέχισε λέγοντας ότι στη σημερινή εποχή της mainstream μουσικής, «έχουμε αυτή την λαδωμένη ποπ μηχανή, αλλά να θυμάστε ότι έχει ρατσιστική προέλευση». Έδωσε μια θετική αντίληψη για την κατάσταση, ωστόσο, σημειώνοντας ότι «το πιο ωραίο πράγμα [που] έχει δει είναι οι καλλιτέχνες της ραπ και της hip-hop να γίνονται ποπ».

Σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της ποπ μουσικής, είπε: «Τώρα η ποπ μουσική είναι πραγματικά ραπ στο DNA της – το ραπ τρέχει το παιχνίδι και νομίζω ότι αυτό είναι πολύ ωραίο. Ξεχνάμε όμως ότι στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90, υπήρχαν αυτοί οι τεράστιοι δίσκοι της ποπ ντίβας που τραγουδούσαν μαύρες γυναίκες όπως η Whitney Houston, η Mariah Carey. Και δίνω την ίδια ενέργεια. Δίνω την ίδια ενέργεια με λίγη ραπ και νομίζω ότι ο κόσμος πρέπει απλώς να με συνηθίσει.

«Νομίζω ότι οτιδήποτε είναι καινούργιο, ο κόσμος θα το επικρίνει και θα νιώθει ότι δεν είναι για αυτούς. Αλλά μόλις μάθετε τι είναι – όπως ακριβώς έχω μια φίλη που δεν της αρέσει το αβοκάντο, αλλά της αρέσει το γουακαμόλε. δεν έχει νόημα – αλλά μόλις συνηθίσεις σε κάτι, μπορεί να είναι για σένα». Κλείνοντας, η Lizzo αλίευσε το παράδειγμα αβοκάντο-γουακαμόλε, λέγοντας ότι «για τους ανθρώπους που δεν τους αρέσει η ποπ μουσική ή δεν τους αρέσουν οι μαύροι καλλιτέχνες που κάνουν ποπ μουσική», μπορεί τελικά να «να είναι γκουακαμόλε για αυτούς».

Το Love, Lizzo ήρθε εν μέσω ενός ταραχώδους μήνα για το θέμα του, μεταξύ της κυκλοφορίας του σινγκλ της Amazon Music και των ανακοινώσεων για νέες ημερομηνίες περιοδείας στη Βόρεια Αμερική και μιας πρωτοποριακής εμφάνισης στο φεστιβάλ Open’er του επόμενου έτους. Θα πραγματοποιήσει επίσης περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο τον επόμενο χρόνο, με αυτή την περιοδεία να έρχεται ζεστή μετά το πρόσφατο δεύτερο άλμπουμ της, «Special».

Σε μια κριτική τεσσάρων αστέρων του άλμπουμ – το οποίο περιλάμβανε σινγκλ όπως τα «About Damn Time», «Grrrls» και «2 Be Loved (Am I Ready)» – ο Nick Levine του NME έγραψε: «Η Lizzo ξέρει ακριβώς ποια είναι ως καλλιτέχνης και τι θέλει να πετύχει: είναι η κακιά σκύλα με απίστευτο ταλέντο να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά».

🗓️ 29 Nov 2022

Related Articles