Η Dua Lipa υποστηρίζει τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν

dua-lipa-cannes-2022-billboard-1548

Η βρετανίδα σούπερ σταρ της ποπ μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σάββατο 8 Οκτωβρίου μηνύματα αλληλεγγύης για τον θάνατο πολλών νεαρών γυναικών στα χέρια της ιρανικής αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας εν μέσω συνεχιζόμενων διαδηλώσεων στη χώρα.

«Η Sarina Esmailzadeh, 16, ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας επειδή διαδήλωσε για τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν. Η Nika Shakarami, 16 ετών, σκοτώθηκε αφού έκαψε τη μαντίλα της σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο Hadis Najafi, 23 ετών, πυροβόλησε πολλές φορές κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που προκλήθηκαν από το θάνατο της Mahsa Amini, 22 ετών, μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθικής της χώρας», έγραψε η τραγουδίστρια του «Levitating» στη λεζάντα προς τιμήν των κοριτσιών στο Instagram.

Πρόσφατα ξέσπασαν διαδηλώσεις σε όλο το Ιράν μετά το θάνατο της Amini, η οποία συνελήφθη από την «αστυνομία ηθικής» της χώρας στους δρόμους της Τεχεράνης λόγω της χιτζάμπ της. Η γυναίκα μεταφέρθηκε σε ένα βαν από αστυνομικούς, έπεσε σε κώμα στην αστυνομία και πέθανε δύο ημέρες αργότερα. Ενώ Ιρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή, μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών καθώς και οι συγγενείς της Amini αναφέρουν ότι δέχθηκε βαρβαρότητα κατά τη σύλληψή της και αργότερα πέθανε, πιθανώς ως αποτέλεσμα των τραυμάτων της. Ο θάνατος του Amini ήταν καταλυτικός, με άντρες και γυναίκες να ξεχύνονται στους δρόμους του Ιράν ανένδοτοι να ακουστούν τα παράπονά τους.

«Μόλις τέσσερις νεαρές γυναίκες από περισσότερους από 100 διαδηλωτές να πληρώσουν με τη ζωή τους», συνέχισε η Λίπα στην ανάρτησή της. «Υπολογίζεται ότι άλλοι 1.200 είναι υπό κράτηση από την αστυνομία. Παρακαλώ μην απομακρύνεστε, κρατήστε τον κόσμο να παρακολουθεί. Ο καθένας από εμάς μπορεί να χρησιμοποίηση την πλατφόρμα του στα social media και μαζί μπορούμε να κάνουμε κάποιο «θόρυβο». Στεκόμαστε δίπλα στις γυναίκες του Ιράν».

Η Λίπα είναι ένας από τους πολλούς μουσικούς καλλιτέχνες που δείχνουν την υποστήριξή τους στις γυναίκες του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των Justin Bieber, Yungblud, Ricky Martin και Halsey. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Λίπα μπήκε επίσης στο Twitter Live για να συζητήσει την Amini και τις διαμαρτυρίες που ακολούθησαν.

«Οι εικόνες των γυναικών που διαμαρτύρονται στους δρόμους κόβοντας τα μαλλιά τους και καίγοντας τα χιτζάμπ τους είναι ένα από τα πιο δυνατά και εμπνευσμένα πράγματα που έχω δει εδώ και πολλά χρόνια», είπε. «Σε όποιον ακροατή στο Ιράν ή από το Ιράν, σας βλέπουμε, σας ακούμε και είμαστε μαζί σας».

Δείτε την ανάρτηση της Λίπα πιο κάτω:

🗓️ 10 Oct 2022

Related Articles