Η Dua Lipa μηνύθηκε ξανά για το «Levitating»: Ο παραγωγός λέει ότι τα remixes εμφανίστηκαν χωρίς άδεια στο Talk Box

dua-lipa-cannes-2023-billboard-1548

Η Dua Lipa και η Warner Music Group αντιμετωπίζουν άλλη μια αγωγή πνευματικών δικαιωμάτων για το «Levitating», αυτή τη φορά από έναν μουσικό παραγωγό που λέει ότι δεν έδωσε ποτέ στον σταρ την άδεια να χρησιμοποιήσει την ηχογράφηση του “talk box” σε remixed εκδόσεις του τραγουδιού μεγάλης επιτυχίας.

Σε μια αγωγή που κατατέθηκε τη Δευτέρα (31 Ιουλίου) στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, ο Bosko Kante λέει ότι δημιούργησε ένα λεγόμενο κομμάτι talk box για χρήση στην αρχική έκδοση του τραγουδιού του Lipa, αλλά ότι οι δημιουργοί του «Levitating» δεν είχαν το δικαίωμα να το χρησιμοποιήσουν στο επόμενα ρεμίξ, όπως η ακόμα πιο δημοφιλής έκδοση με το DaBaby.

«Ο ενάγων έκανε πολυάριθμες προσπάθειες να επιλύσει αυτό το ζήτημα εκτός από τη δικαστική προσφυγή, αλλά τέτοιες προσπάθειες απέτυχαν, λόγω της απροθυμίας των Εναγόμενων να συνεργαστούν ή να δεχτούν την ευθύνη για αυτήν την κατάφωρη παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων του Ενάγοντα», έγραψαν οι δικηγόροι του Kante.

Ο Kante αυτοαποκαλείται ένας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες του κόσμου στο talk box – μια συσκευή δεκαετιών που επιτρέπει στους μουσικούς να εφαρμόζουν ήχους ομιλίας στους ήχους ενός οργάνου. Αφού συνέβαλε σε παραστάσεις talk box για τον Kanye West και τον Big Boi, ο Kante ξεκίνησε μια εταιρεία που ονομάζεται ElectroSpit το 2014 για να πουλήσει μια αποκλειστική ψηφιακή έκδοση της συσκευής.

Στη μήνυση αυτής της εβδομάδας, ο Kante λέει ότι τον πλησίασε το 2014 ο Stephen Kozmeniuk, ένας από τους παραγωγούς του «Levitating» για τη δημιουργία ενός talk box που θα ενσωματωνόταν στο τραγούδι της Lipa. Λέει ότι το έκανε αργότερα και τελικά κατέληξε σε προφορική συμφωνία ότι το κομμάτι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο «Levitating».

Ωστόσο, ο Kante λέει ότι η συμφωνία ρητά δεν κάλυπτε άλλα remix πέρα ​​από την αρχική κυκλοφορία – που σημαίνει ότι η Lipa και η Warner Music δεν είχαν το δικαίωμα να το χρησιμοποιήσουν στο remix του DaBaby, ούτε σε άλλη έκδοση του The Blessed Madonna με τη Madonna και τη Missy Eliot.

«Και τα τρία ρεμίξ δειγματολήφθηκαν και ενσωμάτωσαν μεγαλύτερο όγκο από το έργο του ενάγοντα από αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην αρχική έκδοση», έγραψαν οι δικηγόροι του Kante. «Οι κατηγορούμενοι δεν ζήτησαν ούτε έλαβαν καμία εξουσιοδότηση ή άδεια χρήσης της σύνθεσης ή της ηχογράφησης του έργου του ενάγοντα.»

Η νέα υπόθεση είναι η τρίτη αγωγή πνευματικών δικαιωμάτων που κατατέθηκε κατά της Lipa για το «Levitating», το οποίο πέρασε 77 εβδομάδες στο Billboard Hot 100 chart μετά το ντεμπούτο του το 2020.

Τον Μάρτιο του 2022, ένα συγκρότημα ρέγκε από τη Φλόριντα με το όνομα Artikal Sound System ισχυρίστηκε ότι η Λίπα έκλεψε το βασικό άγκιστρο του τραγουδιού από τη λιγότερο γνωστή μελωδία του 2017 «Live Your Life». Μέρες αργότερα, οι τραγουδοποιοί L. Russell Brown και Sandy Linzer κατηγόρησαν τη Lipa ότι δανείστηκε τη μελωδία στο κομμάτι της από το τραγούδι τους “Wiggle and Giggle All Night” του 1979 και το τραγούδι τους “Don Diablo” του 1980.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Artikal Sound System απέσυρε την υπόθεσή τους λίγες μέρες αφότου ένας ομοσπονδιακός δικαστής αποφάνθηκε ότι δεν υπήρχε ένδειξη ότι κάποιος που εμπλέκεται στη δημιουργία του «Levitating» είχε “πρόσβαση” στο προηγούμενο τραγούδι – μια βασική προϋπόθεση σε οποιαδήποτε αγωγή πνευματικών δικαιωμάτων.

Η υπόθεση που κατατέθηκε από τους Brown και Linzer είναι ακόμα ζωντανή, αλλά αντιμετωπίζει μια παρόμοια εκκρεμή διαμάχη από τους δικηγόρους της Lipa, οι οποίοι λένε ότι η ποπ σταρ «δεν άκουσε ποτέ» τα δύο τραγούδια που φέρεται να αντέγραψε.

🗓️ 02 Aug 2023

Related Articles