Η Beyoncé έσωσε ένα tapas εστιατόριο στο Λονδίνο από το λουκέτο

Beyonce-Renaissance-World-Tour-15624751528

Γλυκά moi moi, ζεστά καρυκεύματα egusi, στιφάδο και τηγανίτες ρυζιού με αλμυρή γλυκιά κολοκύθα και φιστίκι – αυτά είναι από τα νιγηριανά πιάτα που αξίζουν μεγαλύτερη προβολή στο γαστρονομικό ρεπερτόριο του Ηνωμένου Βασιλείου και η Beyoncé είναι εδώ για να βοηθήσει.

Συγκαταλέγονται μεταξύ πολλών νιγηριανών σπεσιαλιτέ στο μενού στο Chuku’s στο Τότεναμ, το οποίο μόλις έλαβε χρηματοδότηση 8.000 λιρών από την Beyoncé ως μέρος της υπόσχεσής της να ξοδέψει 1 εκατομμύριο δολάρια (790.000 £) σε επιχειρήσεις κοντά στους χώρους της παγκόσμιας περιοδείας της, συμπεριλαμβανομένων 10 επιχειρήσεων στο Λονδίνο.

Το Chuku’s διευθύνεται από τα αδέρφια Emeka και Ifeyinwa Frederick, τα οποία το δημιούργησαν για να φέρουν τις νιγηριανές γεύσεις με τις οποίες μεγάλωσαν σε ένα ευρύτερο κοινό, επιλέγοντας μια ιδέα τάπας που επιτρέπει στους ανθρώπους να δοκιμάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα πιάτα και να βιώσουν αυτό που περιγράφει η Emeka ως ” θορυβώδης, αφρώδης» φιλοξενία νιγηριανού τύπου.

«Γνωρίζαμε από φίλους που είχαν δοκιμάσει το φαγητό μας στα μεσημεριανά κουτιά μας [μεγαλώνοντας] ότι το φαγητό θα αγαπούσε πολύ κόσμο», λέει ο Ifeyinwa. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα εστιατόριο που θα μοιράζεται την κουλτούρα της Νιγηρίας τόσο δυνατά και περήφανα όσο πιστεύαμε ότι έπρεπε να μοιραστεί και να γιορταστεί. Όταν φτάσαμε στα 20 μας, αυτή η επιθυμία μετατράπηκε σε μια απογοήτευση που δεν υπήρχε – δεν προερχόμασταν από τον κλάδο της φιλοξενίας, αλλά σκεφτήκαμε: γιατί να μην το κάνουμε».

Το ζεύγος πιστώνει την ακμάζουσα αναδυόμενη σκηνή του Λονδίνου που τους επέτρεψε να ξεκινήσουν χωρίς να αναλαμβάνουν υπερβολικό οικονομικό ρίσκο το 2016. Όταν αυτό έγινε επιτυχία, τον Φεβρουάριο του 2020, κατέβηκαν στην Τότεναμ ως το μέρος για να ανοίξουν τις πόρτες τους, προσελκύοντας την οικονομική κατάσταση της περιοχής αναγέννηση, ποικιλομορφία, κοινοτικό πνεύμα και συνδέσεις με το κεντρικό Λονδίνο.

Emeka (left) and Ifeyinwa Frederick at their Tottenham restaurant Chuku’s, which has received £8,000 from Beyoncé’s charity fund. Photograph: Linda Nylind/The Guardian

Το εστιατόριο που δημιούργησαν είναι ένας φόρος τιμής στη Νιγηρία, με σκοπό να κατευνάσει τους παραδοσιακούς γαστρονομικούς της χώρας, παραμένοντας προσιτό σε νέο κοινό. Τα Afrobeats και τα highlife είναι το soundtrack, βιβλία Νιγηριανών συγγραφέων όπως ο Wole Soyinka κοσμούν τα ράφια και οι τοίχοι διαθέτουν παροιμίες Igbo, Yoruba και Hausa. Το φαγητό προέρχεται από όλη τη χώρα και τα πιάτα είναι αναγνωρίσιμα νιγηριανά, αλλά με μια ανατροπή, από το να βάλεις κινόα στο jollof μέχρι να αποδομήσεις μαγειρευτά.

Όπως πολλές ανεξάρτητες επιχειρήσεις, το Chuku πάλεψε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έκτοτε αντιμετώπισε τη διττή πρόκληση της αύξησης του κόστους και της συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος μεταξύ της πελατειακής της βάσης. Πέρυσι προέτρεψαν τους κατοίκους να κλείσουν τραπέζια ή να δουν έναν άλλο πολυαγαπημένο χώρο να κλείνει οριστικά τις πόρτες του.

Αυτός είναι ο λόγος που η άφιξη της Beyoncé, και η ατμόσφαιρα του φεστιβάλ που δημιούργησε, σήμαινε τόσα πολλά, λέει η Emeka. Το εστιατόριο ήταν κατάμεστο καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, συμπεριλαμβανομένης της ικανοποίησης ενός ειδικού αιτήματος των θαυμαστών για παράταση των ωρών λειτουργίας του. Η χρηματοδότηση που έλαβαν από το Ίδρυμα BeyGood της Beyoncé θα δώσει στο Chuku την απαραίτητη ώθηση, επιτρέποντας να γίνουν επισκευές και να ανανεωθεί η διακόσμηση του.

🗓️ 04 Jul 2023

Related Articles